Skip to main content

Fotoshoot pittoresk Thorn bij hard licht

Problemen bij hard licht

Een leuke uitdaging om bij het hardste licht zwart/wit foto's te maken in een dorpje met overwegend witte huisjes. Het Limburgse Thorn (NL) leent zich hier goed voor.

Het is 2 juni, rond de klok van 13.00 uur. De zon staat op zijn hoogste en het is vrijwel helder weer. Om dan in zwart/wit te fotograferen moeten we met een aantal zaken rekening houden. Normaal zou ik bijvoorbeeld in de sneeuw mijn foto's overbelichten om geen grijze sneeuw te krijgen. Maar vandaag bij dit harde zonlicht zal ik toch een halve stop onderbelicthen om de hooglichten niet dicht te laten lopen. De schaduwen trek ik later wel open in de nabewerking.

Het menselijk oog vindt het namelijk minder problematisch om de schaduwen dichtgelopen te zien dan dat de hooglichten overbelicht zijn. Dit komt omdat we gewend zijn ook in het donker te leven (' s nachts) maar niet in een volledig overbelichte omgeving. Daarom belicht ik dus op de hooglichten en zorg daarmee dat daar detail in te zien blijft.

Maar dan zul je toch nog met problemen te maken krijgen. Deze problemen verschillen en hebben ook met de camera te maken die je gebruikt. Als je camera een hoog dynamisch bereik heeft, kun je in ieder geval achteraf nog veel corrigeren (wanneer je in RAW fotografeert). Maar een camera kan zich eigenlijk maar op een belichting instellen per foto. Daarom kennen veel camera's tegenwoordig ook een HDR-stand. Hierdoor maakt de camere meerdere foto's met verschillende belichtingen en combineert die dan tot een foto met een beter verdeelde belichting. Dit kun je ook bereiken door bracketing te gebruiken en de foto's later via software samen te voegen.

Nu zijn er tegenwoordig ook camera's die dat eigenlijk anders benaderen. Je kunt dan zorgen met een instelling dat de schaduwen wat minder donker zijn en je hooglichten wat minder hoog. Daardoor wordt je foto minder 'hard'. Zeker bij daglicht en overdag in harde zon geeft dit hele aardige resultaten.

Ons oog ziet nu eenmaal zoveel beter dan de beste camera van dit moment. Je camera moet een compromis maken bij een belichten en zal dus een keuze moeten maken. Je oog ziet tegelijkertijd detail in zowel schaduwen als hooglichten. Daarom pleit ik altijd voor nabewerking al is het maar om de belichting te corrigeren naar wat je daadwerkelijk hebt gezien.
Uiteindelijk lukt het dan toch wel om het contrast in de foto laag te houden.

Door de foto te bewerken kun je de kijker toch nog naar het onderwerp leiden. Zie foto hieronder voor (links) en na (rechts) de bewerking (schuif met de pijlen om de verschillen te zien). Door vignetering te gebruiken valt de kerk ook meer op. De foto was uitleindelijk al gemaakt met een verbeterde dynamische instelling waardoor dichtlopen van hooglichten en schaduwen werd vermeden.

Blog

Over dit artikel

Nieuwsbrief

Gerelateerd aan dit artikel

Meer artikelen

© 2012 - 2024  Kees van Dongen - Fotografie  |  Alle rechten voorbehouden  |  Privacybeleid  |  Disclaimer  |  Website: Van Dongen Design